כימות הערך הכלכלי של שירותי ההאבקה חשוב, אם, כפי שמדענים רבים טוענים, מימון שמירת טבע על ידי הגדרת שוויו הכלכלי היא שיטה יעילה להגנה על שירותי המערכת האקולוגית. בגלל הבנתנו החלקית את מכלול התהליך המורכב, ניסיונות הכימות נתגלו כמאתגרים באופן יוצא דופן – כיצד ניתן לתמחר שירות שהינו אבן פינה לחיים על פני כדור הארץ? משום כך, לא נערכו ניסיונות רבים ליצירת מנגנון לזיהוי ערך כלכלי לשירותי האבקה. חלק זה מציג את הטיעונים הכלכליים לחשיבות של הערכת שירותי ההאבקה ומציג כמה שיקולים נוספים המתייחסים לערך הבלתי-ישיר של שירותי האבקה.

שיקולים כלכליים:

לפחות 30% מ-1,500 מיני הגידולים החקלאיים ברחבי העולם תלויים בהאבקה של דבורים וחרקים אחרים. ענף החקלאות בארצות הברית הסתמך במשך שנים רבות על שירותי ההאבקה של דבורת הדבש, ולכן רוב המחקרים המעטים שהעריכו את החשיבות הכלכלית של שירותי ההאבקה התמקדו בחקלאות ובדבורי דבש. לדוגמה, בשנת 2000 העריכו Morse ו-Calderone את שווי יבולי החקלאות שמקורם בהאבקה באמצעות דבורי דבש ב-14.6 מיליארד דולר. כמו כן, הם הכירו בכך שגם למאביקי בר יש תרומה נכבדה לכמות התוצרת החקלאית, אך לא ניסו להעריך את השווי הכלכלי שלה. מחקר שערכו מאוחר יותר Losey ו-Vaughan העריך את תרומת חרקי הבר להאבקה של פירות וירקות בארצות הברית בכשלושה מיליארד דולר.

ירידה בפעילות מאביקים אינה תרחיש דמיוני. ירידה בשירותים כבר גרמה לבעיות בכמה גידולים. לדוגמה, בתחילת 2004 הבינו מגדלי שקדים בקליפורניה כי עשוי להיווצר מחסור בדבורי דבש, ולכן התאמצו להוסיף מספיק כוורות להאבקת השקדים. למרות ההכנות לפריחה של שנת 2005, המחסור החמור בדבורים הכריח את מגדלי השקדים לשלם דמי שכירות של יותר מ-100 דולר לכוורת, ואפילו לייבא כוורות דבורי דבש מאוסטרליה כדי להציל את היבול שערכו 2.5 מיליארד דולר.

החשיבות של מאביקים לענף החקלאות אינה הפן היחיד של שירותי ההאבקה שהינו בעל חשיבות כלכלית. למעשה, שירותי ההאבקה יכולים להיקשר לחלקים רבים אחרים בכלכלה של ימינו.

לדוגמה, רוב הפרחים נעזרים בגודל ובצבע כדי למשוך מאביקים, ובני האדם מעריכים מאוד את ייחודם, את יופיים ואת ריחם של הפרחים האלה. כתוצאה מכך, ייצורם של פרחים וצמחי נוי למסחר ושימוש בצמחים לבישום, ליצירת שמפו ומוצרי קוסמטיקה אחרים התפתח לתעשיות ענק המסתמכות במידה מסוימת על שירותי ההאבקה. תעשיית התרופות, מגדלי בקר ואנשים בעלי גינות קטנות תלויים גם הם בשירותים אלו ומבינים את היתרונות הכלכליים של המאביקים. סוכנויות פדראליות במערב ארצות הברית משתמשות בפרחי בר לשיקום שטחים פגועים. זרעי פרחי הבר נאספים באופן מסורתי בטבע בתהליך יקר וצורך זמן. מעבדות שירותי המחקר החקלאי האמריקאי מפתחות שיטות ממשק לייצור מסחרי של פרחי בר תוך שימוש בדבורי בר. השיטות כבר מיושמות בכמה מדינות.
דנאית תפוח סדום. צילום: עוז ריטנר

שיקולים לא כלכליים:

זיהוי ערך כלכלי אינו האמצעי היחידי להדגשת החשיבות של שירותי ההאבקה ושל היחסים בין צמחים למאביקים. עם למעלה מ-200,000 מיני צמחים בעלי פרחים התלויים בהאבקה של יותר מ-100,000 מיני מאביקים, יחסי הגומלין של ההאבקה מהווים זרז בהתפתחות המגוון הביולוגי על פני כדור הארץ וחשובים בשימורו. עקב כך, ההאבקה היא תהליך מפתח במערכות אקולוגיות יבשתיות – טבעיות או מנוהלות על ידי האדם. ללא שירותים אלו, מינים במערכת הקשורים זה לזה ותפקודים שונים במערכות האקולוגיות יקרסו. פרחים מייצרים גם זרעים ופירות המהווים את עיקר תזונתם של בעלי חיים רבים. ירידה במספרי המאביקים יכולה להגביל את ייצור הזרעים והפירות ולפגוע באספקת המזון של חברות אקולוגיות. אוכלוסיות של צמחים תלויות האבקה עוזרות בהידוק הקרקע ומצמצמות את סחיפת הקרקע הפוגעת בנחלים. כך תורמות אוכלוסיות הצמחים לעושר המינים המימיים, מסלמון ועד לצדפות.

הדפים הבאים הם חלק מהערכה להסברת חשיבות אזורים לגידול ורבייה ימיים. הערכה פותחה על ידי ה-Ecological Society of America. תרגום הערכה ועיבודה: קמפוס טבע, אוניברסיטת תל אביב.

Online at www.esa.org/ecoservices.

תרגום ועיבוד: קמפוס טבע, אוניברסיטת תל אביב, 2011. ברשת - http://earthweb.campusteva.tau.ac.il