כל היצורים החיים מייצרים אנזימים – חלבונים שתפקידם לזרז תהליכים כימיים. האנזימים אחראים לרוב הפעולות שמתרחשות ביצורים חיים: חמצון וחיזור של מולקולות, העברת קבוצות פונקציונליות בין מולקולות, פירוק קשרים כימיים ואיחוי מולקולות.
מיקרואורגניזמים מייצרים ומפרישים לסביבתם כמויות גדולות של אנזימים, המפרקים מולקולות גדולות לרכיבים קטנים, שבהם יכולים המיקרואורגניזמים להשתמש כמקור אנרגיה. אנזימי הפירוק הללו שימושיים מאוד בתעשיית הדטרגנטים (חומרי הניקוי), מכיוון שהם מופרשים מחוץ ליצורים עצמם ומכיוון שהם מצטיינים בפירוק תרכובות שונות, כמו חלבונים, עמילנים ושומנים, לרכיבים קטנים ומסיסים שניתן להסיר בקלות. יתרון נוסף של אנזימי פירוק הוא שהם גורמים לבליה נמוכה יחסית של המשטחים שאותם מנקים.
השימוש באנזימים בחומרי ניקוי החל בראשית המאה ה-20 באבקות הכביסה, ולקראת סוף המאה הוא הפך למרכיב נפוץ בתחום הדטרגנטים. קפיצת הדרך העיקרית הייתה שימוש בחיידקים תרמופילים (אוהבי חום) שהאנזימים שלהם יעילים גם בטמפרטורות גבוהות (65 מעלות צלזיוס). 
שימוש תעשייתי באנזימים בעולם. מקור האיור: קמפוס טבע

מקור האיור: קמפוס טבע

רוב חומרי הניקוי בימינו מכילים אנזימים (מקורם בעיקר בחיידקים ובפטריות). עיקר השימוש באנזימים כיום מתרכז בתעשיית הדטרגנטים, ושוק האנזימים התעשייתיים עמד בשנת 2009 על 5.1 מיליארד דולרים.


מקורות ומידע נוסף

Sergio Sanchez and Arnold L. Demain (2011) Enzymes and Bioconversions of Industrial, Pharmaceutical, and Biotechnological Significance. Organic Process Research & Development 15: 224-230

Martin Chaplin . The use of enzymes in detergents. London South Bank University

Amro A. Amara, Soheir R. Salem and Mohamed S.A. Shabeb (2009) The Possibility to Use Bacterial Protease and Lipase as Biodetergent. Global Journal of Biotechnology & Biochemistry 4 (2): 104-114

מאגר הידע