א. שפכי הנהרות
אזור המפגש בין מי נהרות מתוקים למי אוקיינוס מלוחים – הם אזורים דינמיים בעלי יצרנות גבוהה, שתומכים בשירותי מערכת אקולוגיים רבים. בעבר נחשבו כל שפכי הנהרות כאזורי רבייה וגידול חשובים, אך מחקרים עדכניים מראים שחלקים מסוימים חשובים מאחרים. ביצות למשל הן בעלות ערך רב באספקת מזון ומסתור עבור דגים קטנים, לרוות של סרטנים ורכיכות צעירות. יערות מנגרובים, הנמצאים בגבול עם חלק משפכי הנהרות, מהווים גם הם אזורי רבייה וגידול חשובים ביותר.

חלק ממיני בעלי החיים, כמו למשל חסילונים, זקוקים לתנאי טמפרטורה ומליחות מסוימים מאוד בשלבים מסוימים של מחזור חייהם. שפכי הנהרות הם לרוב רדודים, ומשום כך רמת המליחות שלהם מושפעת משינויים עונתיים של כמות המשקעים ושל הטמפרטורות. באופן דומה, השינויים הפיזיים העונתיים (גשם כבד) בשפכי הנהרות מסייעים בהפצה של בעלי חיים על ידי שטיפתם החוצה מהמערכת.

מחקרים באזורים שונים בעולם, כמו באזור הממוזג באירופה, הראו שאזורי תת-כרית בעלי קרקע רכה בקרבת שפכי נהרות או בתוכם הם אזורי מפתח לגידול צעירים. משום כך, בקנה מידה גיאוגרפי רחב, שפכי נהרות הם חשובים ביותר לאספקת שירותי גידול לצעירים. בתוך המערכות האקולוגיות האלה סוגים שונים של בתי גידול הם בעלי רמות שונות של חשיבות, בהתאם למינים שקיימים בהם ולדינאמיקה של המערכת האקולוגית.

ב. מנגרובים
מנגרובים הם עצים המותאמים במיוחד למחיה במי ים (באופן קבוע או בזמן גאות), אך הם תלויים גם באספקה של מים מתוקים ממקורות יבשתיים. יערות מנגרובים, ואפילו שורה של עצים לאורך החופים ופתחי נהרות, מספקים בתי גידול חיוניים לצעירים של מינים רבים של דגים ושל חסרי חוליות טרופיים וסוב-טרופיים. מערכת השורשים הנרחבת של המנגרובים מייצבת את הקרקע, לוכדת סחף וחומרי הזנה ומספקת מקומות רבים ושונים לבעלי חיים צעירים כדי לאכול, להסתתר מטורפים ולגדול.

ג. כרי עשב ים
עשב ים הוא מונח כללי לצמחים בעלי פרחים שמאכלסים אזורי קרקעית רכה של האוקיינוס, מהאזורים הטרופיים ועד לממוזגים. באזורים של שפכי נהרות וקרוב לחופים בקווי רוחב צפוניים עשבי ים יוצרים שטחי אחו נרחבים. דרומה משם, פרות ים וצבי ים מלחכים אזורים נרחבים של כרי עשב. עשבי ים נחשבים לאזורי רבייה וגידול ימיים חשובים במיוחד באזורים טרופיים, שם הם מספקים בית גידול חיוני לצבי ים, לדגים של שוניות אלמוגים ולחסרי חוליות.

ד. שוניות אלמוגים
יערות מנגרובים ועשבי ים הסמוכים לשוניות אלמוגים יכולים למלא פונקציות גידול חשובות ליצורים ימיים רבים. עם זאת, חלקים משוניות האלמוגים עצמן מספקים גם הם שירותי פעוטון לצעירים. שולחן השונית ואזורי הלגונה באטולים הם סביבה נוחה שמאופיינת בספוגים, באלמוגים רכים ובאלמוגי אבן מסועפים קטנים, שמספקים גומחות לטרף במנוסה ומתפקדים כאזור רבייה וגידול ימי חשוב למינים רבים.

ה. אזורי רבייה וגידול אחרים
האוקיינוס הוא רחב-ממדים ובעל מאפיינים פיזיים רבים נוספים, המהווים בתי גידול מתאימים לבעלי חיים ימיים וכן משמשים כמצע ליצורים מיקרוסקופיים שמהווים חלק משרשרת המזון הימית. לדוגמה, שוניות צדפות שבין שפכי הנהרות הן אזור רבייה וגידול חשובים לא רק לצדפות, אלא גם למגוון של מיני דגים, רכיכות אחרות, סרטנים ובעלי חיים נוספים. באופן דומה, שוניות של אלמוגי אבן, למשל בגדות הנרחבות של מערב אפריקה, מספקות בית גידול לצעירים לשפע של דגה. הרים תת-ימיים נחשבים כחיוניים לרבים מדגי הים הפתוח. חשיבותם היא לא רק כאתר רבייה והשרצה, אלא גם כאתרי מסתור בטוח לדגים צעירים המחפשים מחסה מטורפי האוקיינוס.
גם קרקע בוצית, במיוחד באזורי מדף היבשת הממוזגים, היא אזור מפתח לגידול לצעירים.
בתמונה: עץ מנגרוב צעיר באיי הבתולה. מקור התמונה: Kate Fuller , UNEP/GRID-Arendal

תצלום אווירי של שפך נהר הלנה בסיביר, אחד הנהרות הארוכים בעולם. באזור השפך נוצרה דלתה המשמשת כאזור רבייה חשוב למיני דגים שונים וכאתר קינון ונדידה של מיני עופות רבים. מקור התמונה: Courtesy NASA/JPL-Caltech

בפירוש הרחב ביותר של המושג אזור רבייה וגידול ימיים, אפשר למצוא דוגמאות של בתי גידול לצעירים שאינם קשורים לקרקעית הים. בים בפתוח, במקום שבו זרמים נפגשים, אצות ענק, עץ וחפצים צפים אחרים מספקים אזורי גידול לצעירים של דגים, צבי ים, סרטנים ועוד. הדוגמה הטובה ביותר היא הים העשיר של סרגאסו, הממוקם בבסיסו של זרם הגולף, מזרחית לפלורידה ולאיי הבהאמס.

דפים אלו הם חלק מהערכה להסברת חשיבות אזורים לגידול ורבייה ימיים. לדף הבית של הערכה לחצו.  הערכה פותחה על ידי ה-Ecological Society of America. תרגום הערכה ועיבודה: קמפוס טבע, אוניברסיטת תל אביב.

Ecological Society of America. 2010. Communicating Ecosystem Services Toolkit: Marine Nurseries Tool kit. Online at www.esa.org/ecoservices. תרגום ועיבוד: קמפוס טבע, אוניברסיטת תל אביב, 2011. ברשת - http://earthweb.campusteva.tau.ac.il

מאגר הידע