שם עבריהל (קרדמון)
שם מדעיElettaria cardamomum
משפחהזנגביליים
מחזור חייםרב-שנתי
צורת גידולעשבוני
החלק המשמש כתבליןזרעים
מקור גיאוגרפידרום הודו וסרי לנקה
Elettaria cardamomum. מקור התמונה: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen

Elettaria cardamomum. מקור התמונה: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen

תבלין ההל הוא התבלין היקר ביותר בעולם אחרי זעפרן ווניל. ההל גדל ביערות המונסון שבדרום הודו ובסרי לנקה, והוא רגיש לרוח, לבצורת ולהצפות. ההל גדל בעיקר בשיפולי הרים המאופיינים בחום ובלחות גבוהים, מתחת לחופת עצים ירוקי עד. ההודים מגדלים את הצמח בצורה מסחרית מזה 150 שנה ועד לזמן האחרון היו היחידים שגידלו את הצמח. כיום מגדלים את הצמח באופן מסחרי גם בגואטמלה, ובכמויות קטנות גם במקומות אחרים בעולם.
ההל היה בשימוש במצרים העתיקה ועד היום הוא נחשב בארצות ערב כמגביר את החשק המיני. באפריקה ובהודו נוהגים להוסיף את ההל לעלי לעיסה. ההל משמש כתבלין באורז, בירקות ובבשר. במדינות ערב ובהודו משתמשים בהל לתיבול קפה ותה. בסקנדינביה, בגרמניה וברוסיה ההל משמש לתיבול עוגות, מאפים ונקניקים. ההל הוא רכיב בתערובות תבלינים כגון קארי, גאראם מסאלה וחוויאג'. השמנים האתרים שבהל משמשים בתעשיית המזון, הבושם והליקרים.

מתכון- אורז עם הל וקינמון

מצרכים הכנה

1 כוס אורז

1.5 כוסות מים

2 כפות שמן

10 זרעי הל

כפית מלח

3 מקלות קינמון

2 מסמרי ציפורן

מחממים את השמן בסיר. מוסיפים את האורז ומערבבים עד שכל האורז נעטף בשמן.
מוסיפים את כל התבלינים ומערבבים. מוסיפים את המים ומערבבים עד שהמים רותחים.
מנמיכים את האש, מכסים את הסיר ומבשלים כ-15 דקות עד שכל המים נספגים.
מכבים את האש ומשאירים את הסיר מכוסה 10 דקות נוספות.
מומלץ להגיש לצד תבשיל בשר.

מאגר הידע