שם עבריחרדל
שם מדעיBrassica nigra-Sinapis alba
משפחהמצליבים
מחזור חייםחד-שנתי
צורת גידולעשבוני
החלק המשמש כתבליןזרעים
מקור גיאוגרפיהמזרח התיכון
חרדל. Brassica juncea. מקור התמונה: Köhler's Medizinal-Pflanzen

Brassica juncea. מקור התמונה: Köhler's Medizinal-Pflanzen

הזרעים של מינים אחדים של חרדל ושל מינים קרובים לחרדל מאותה משפחה משמשים כתבלין הקרוי חרדל. רוטב החרדל מיוצר על ידי ערבוב זרעי החרדל הכתושים עם מים וחומץ או נוזלים אחרים. ערבוב הזרעים עם נוזלים קרים משחרר את החריפות ואת הצבע הצהוב, שמקורם באנזים מירוזין. המירוזין הוא חלק ממנגנון ההגנה של הצמח מפני חרקים, וייתכן שגם מפני מחוללי מחלות. החרדל ממריץ את זרימת הדם למערכת העיכול ומסייע בעיכול ובספיחת המזון.
בברית החדשה ישנו תיאור של ישו שהשתמש בזרעי חרדל כמשל להתפשטות ממלכת האלוהים. מתיישבים רומאים הביאו את החרדל לאירופה ונזירים בימי הביניים הם שהפיצו אותו ברחבי אירופה. הסופר הרומאי קולומלה (Columella, 70-4 לספירה) כתב על תרבות החרדל באימפריה הרומית במאה הראשונה לספירה וגם פרסם את המתכון הראשון לממרח החרדל המוכר כיום. במאה הרביעית לספירה המליץ פלדיוס (Palladius), הבישוף הראשון של אירלנד, על תערובת של זרעי חרדל, דבש, שמן זית וזנגביל. 

מתכון - קדירת בקר פלמית בבירה ובחרדל

מצרכים הכנה

1 קילו קוביות בשר בקר לצלי

1 בצל קצוץ

3 כפות קמח

2 כוסות בירה

4 כפות חרדל עם גרגרים

2 כפות סוכר חום

1 ענף טימין

מלח

פלפל

מקמחים את הבקר ומטגנים בסיר גדול בשמן עד שמזהיב. מוציאים ומניחים בצד על נייר סופג.
מטגנים באותו הסיר בצל עד שמזהיב. מוסיפים חרדל, סוכר, מלח, פלפל וטימין. מערבבים עד לקבלת תערובת אחידה.
מוסיפים את הבירה ומרתיחים. מוסיפים את הבשר ומבשלים כ-40 דקות עד שהבשר מתרכך.
פורסים את הבאגט לפרוסות דקות, מורחים מעט חרדל ומניחים מעל התבשיל. מבשלים חמש דקות נוספות כדי שהבאגט יספוג את הרוטב.


מאגר הידע