שם עבריכמון
שם מדעיCuminum cyminum
משפחהסוככיים
מחזור חייםחד- שנתי
צורת גידולעשב
החלק המשמש כתבליןפירות
מקור גיאוגרפימזרח הים התיכון עד מזרח הודו
כמון. Cuminum cyminum. מקור התמונה: Köhler's Medizinal-Pflanzen

Cuminum cyminum. מקור התמונה: Köhler's Medizinal-Pflanzen

הכמון הוא צמח ממשפחת הסוככיים שדומה בצורתו לגזר ולקימל. לכמון עלים גזורים או מנוצים ופרחים קטנים לבנים או ורודים. הפירות שמהם מופק התבלין הם דו-זרעונים בצורת סהר.
מקורו של הכמון הוא ככל הנראה במצרים, במרכז אסיה ובמערב הים התיכון. הכמון תורבת לפני למעלה מאלף שנה במצרים, בהודו ובסין. כמון נמצא בקברים במצרים העתיקה, שם הוא נחשב לעשב מרפא. הכמון מופיע בתנ"ך ובברית החדשה ובתלמוד מופיעים מתכונים לרקיחת תרופות מכמון. בתקופה הרומאית ניצל יוליוס וינדר (Julius Vinder) את תכונתו של הכמון לגרימת חיוורון ומראה תשוש כדי לרמות את הקיסר הרומי נרון. וינדר הופיע בפני הקיסר חיוור כשלד והבטיח כי יכריז עליו כעל יורשו אם נירון ייתן לו את השליטה על גאול. נירון נענה להצעה וחיכה למותו של וינדר, שהיה למעשה בריא כשור. כיום מגדלים כמון באירן, הודו, מרוקו, סין, רוסיה, אינדונזיה, יפן וטורקיה. הכמון הוא חלק מתערובת התבלינים קארי, ומשמש בכבישה, במרקים ובתבשילים.

מתכון - מרק עדשים כתומות

מצרכים הכנה

2 כוסות עדשים כתומות

1 בצל קצוץ

1/4 כוס שמן

4 שיני שום כתושות

1/2 כפית כמון

מיץ מלימון אחד

לחם לבן

מלח

פלפל שחור

שוטפים את העדשים במים וסוחטים. מטגנים את השום בשמן עד שהוא מתרכך.

מוסיפים את העדשים וליטר מים ומרתיחים.

מתבלים בכמון, במלח ובפלפל, מנמיכים את האש, מכסים ומבשלים 20 דקות.

בזמן הבישול מטגנים את הבצל במחבת עד לקבלת גוון זהוב.

כשהמרק מוכן מוסיפים את הבצל והלימון ומגישים עם פרוסת לחם.


מאגר הידע