שם עבריכורכום (כורכומה ארוכה)
שם מדעיCurcuma longa
משפחהזנגביליים
מחזור חייםרב-שנתי
צורת גידולעשב
החלק המשמש כתבליןשורש
מקור גיאוגרפידרום אסיה
כורכום. Curcuma longa. מקור התמונה: Wikimedia commons

Curcuma longa. מקור התמונה: Wikimedia commons

הכורכום הוא צמח בעל עלים גדולים ובעל קנה שורש דמוי פקעת. הצמח יכול להגיע לגובה של שלושה מטרים. הריבוי נעשה על ידי חלוקת הפקעת. 
הכורכום ידוע כתבלין כבר יותר מ-2,500 שנה. זהו התבלין המרכזי בתרבות ההודית. הוא נחשב לאחד התבלינים הצהובים ששימשו לפולחן השמש בפרס. הכורכום נחשב קדוש ונזירים בודהיסטים אף נוהגים לצבוע את הגלימות שלהם בכורכום. ככל הנראה הגיע הכורכום לאירופה על ידי סוחרים ערבים. הוא מהווה מרכיב חשוב בתערובת המסאלה והקארי ההודיות, החוויאג' התימני וכן מסייע במתן צבע לחרדל.
הכורכום משמש ברפואה הסינית וההודית כתרופה לטיפול בדלקות. מחקרים מצאו שלכורכום פעילות נוגדת דלקות, נוגדת חמצון, מרפאת פצעים ונוגדת סרטן. החומר הפעיל בכורכום נקרא כורכומין (Curcumin). הכורכום משנה את צבעו לאדום כאשר הוא בא במגע עם בסיס, ולכן משמש גם כחומר בוחן לחומציות.

מצרכים הכנה

1 בצל קצוץ

1 כוס אורז

כורכום

מלח

פלפל שחור 

שמן זית

1.5 כוסות מים

100 גרם שקדים קלופים פרוסים

מטגנים בצל בסיר עם כף שמן זית עד להזהבה. מוסיפים כוס אורז ומערבבים לציפוי האורז בשמן.

מתבלים בכורכום, מלח ופלפל ומערבבים עד שהאורז מקבל צבע כתום. מוסיפים את המים ומרתיחים.

לאחר הרתיחה מכסים את הסיר ומבשלים 10¬-15 דקות על אש נמוכה. בגמר הבישול משאירים את הסיר מכוסה לעשר דקות נוספות. מטגנים קלות את השקדים ומפזרים על האורז לפני ההגשה.


מקורות ומידע נוסף

Biodiversity Library Exhibitions- Spices

Maheshwari et al. (2006) Multiple biological activities of curcumin: A short review. Life Sciences 78 (18): 2081–2087

Avwioro et al. (2007) Curcuma longa extract as a histological dye for collagen fibres and red blood cells. Journal of Anatomy 210(5): 600–603

מאגר הידע