שם עבריעלי דפנה (ער אציל)
שם מדעיLaurus nobilis
משפחהעריים
מחזור חייםרב-שנתי
צורת גידולעץ/ שיח
החלק המשמש כתבליןעלים
מקור גיאוגרפיאגן המזרח התיכון
ער אציל. Laurus nobilis. מקור התמונה: Köhler's Medizinal-Pflanzen

Laurus nobilis. מקור התמונה: Köhler's Medizinal-Pflanzen

ער אציל הוא עץ ירוק עד. העלים המיובשים מוכרים בשם "עלי דפנה" והם משמשים כתוספת טעם וריח למאכלי בשר, דגים ולזיתים וירקות כבושים . העלים מוזכרים בתלמוד במסכת גיטין כתרופה לטיפול בתולעי מעיים. היוונים והרומאים ייחסו לעץ סגולות של כוח כישוף והקדישו את העץ לאפולו. היוונים נהגו לעטר בזרי דפנה את ראשי המנצחים במשחקי הקודש שנערכו לכבודו של האל אפולו. המושג "לנוח על זרי הדפנה" , שמשמעו הוא להסתמך על הצלחות העבר, מקורו במנהג זה. על פי המיתולוגיה היוונית, אפולו אל השמש לעג לארוס אל האהבה, ולכן ארוס שילח באפולו חץ. חץ זה גרם לו להתאהב בדפנה, נימפת היער. דפנה שמאסה בחיזוריו של אפולו התפללה לאל הנהר שיעזור לה, ואל הנהר הפך אותה לעץ הדפנה. אפולו המאוכזב ענד לראשו ענף עץ דפנה כדי לא לשכוח את אהובתו.

מתכון- זיתים כבושים

מצרכים הכנה

1 קילו זיתים ירוקים

2 לימונים פרוסים בקליפתם

1 שום שלם מופרד לשיניים קלופות

2 פלפלים חריפים

2 עלי דפנה

1/2 כפית אגוז מוסקט

250 גרם מלח

שמן זית

משרים את הזיתים במים למשך שבוע ומחליפים כל יום את המים (להוצאת המרירות). ממיסים את המלח בשני ליטר מים.

מעבירים את הזיתים לצנצנת ומפזרים את שאר החומרים היבשים. לבסוף יוצקים את מי המלח עד כדי כיסוי הזיתים ויוצקים שמן זית לקבלת שכבה דקה.

סוגרים את הצנצנת במכסה ומניחים במקום קריר ואפל למשך ארבעה חודשים.


מאגר הידע