שם עברימרווה (מרווה רפואית)
שם מדעיSalvia officinalis
משפחהשפתניים
מחזור חייםרב-שנתי
צורת גידולעשבים, בני-שיח או שיחים
החלק המשמש כתבליןעלים
מקור גיאוגרפיאגן הים התיכון
מרווה. Salvia officinalis. מקור התמונה: Köhler's Medizinal-Pflanzen

Salvia officinalis. מקור התמונה: Köhler's Medizinal-Pflanzen

מרווה עלים קטיפתיים בגוון ירוק-אפור ופרחים לבנים או בצבע לילך. פירוש שמה הלטיני הוא לרפא, ואכן היוונים, הרומאים והערבים השתמשו במרווה כמרפאת כול. חיילים רומאים וגלדיאטורים שתו מיצוי מרווה לפני קרבות כדי לרפא פצעים. שירים מהמאה ה-13 לספירה מתארים את יכולות המרווה למנוע מוות. מחקרים מודרניים מאשרים כי למרווה פעילות מעוררת, מפחיתת הזעה, נוגדת חיידקים ופטריות, עוצרת דימום, מפחיתה כאבי וסת וכאבי בטן. מחקרים מהשנים האחרונות מצאו כי מרווה יעילה גם בהאטת התקדמות מחלת האלצהיימר. העלים והשמן האתרי המופק מהם משמשים גם בתעשיית המזון, הקוסמטיקה והמשקאות האלכוהוליים. המרכיב העיקרי בשמן האתרי הוא תויון (thujone).

מתכון- פסטה ברוטב סלמון ומרווה

מצרכים הכנה

1 בצל קצוץ

שמן זית

2 כפות צנוברים

300 ג' סלמון טרי/ מעושן

3 כפות עלי מרווה קצוצים

גבינת פרמזן מגורדת

מלח פלפל

מטגנים בצל קצוץ בשמן זית עד שנהיה שקוף.

מוסיפים צנוברים וממשיכים לטגן עד להזהבה.

מוסיפים סלמון טרי או מעושן חתוך לפרוסות דקות ומטגנים מעט. לבסוף מוסיפים מרווה ומתבלים במלח ופלפל.

מגישים כרוטב לפסטה ומפזרים מעל גבינת פרמזן מגוררת.
מוסיפים את השמנת ומבשלים תוך ערבוב עד לרתיחה. מנמיכים את האש, מוסיפים את הבזיליקום ומבשלים שתי דקות נוספות.


מקורות ומידע נוסף

החי והצומח של ארץ ישראל (1988) בעריכת עזרא אלון. כרך 12: 95

מאגר הידע