שם עבריאגוז מוסקט
שם מדעיMyristica fragrans
משפחהעריים
מחזור חייםרב-שנתי
צורת גידולעץ
החלק המשמש כתבליןזרעים
מקור גיאוגרפיאינדונזיה
Myristica fragrans מקור: Wikimedia Commons, W.A. Djatmiko (Wie146)
Myristica fragrans
המוסקט הוא עץ ירוק עד. הפרי דומה מעט לאפרסק וכאשר הפרי בשל הוא מתבקע וחושף אגוז (זרע) בצבע סגלגל-חום עטוף בסיבים אדומים. סיבים אלו הם המקור להפקת תבלין המַשְיָה (mace). האגוז עצמו הוא המקור לתבלין המוסקט. המשיה משמש לתיבול של בשר וירקות, והמוסקט משמש בעיקר לתיבול של מאכלי חלב, בשר ועוגות. מאגוז המוסקט מייצרים גם שמן וחמאה. המקור של המוסקט הוא באינדונזיה וכיום מגדלים את העץ ברוב המדינות הטרופיות, אך בעיקר באינדונזיה ובאי גרנדה שבאיים הקריביים. איסוף הפירות הראשון מהעץ נעשה לאחר כשמונה שנים מנטיעתו.
מקור השם מוסקט הוא בצרפתית, ופירושו ריחני. אגוזי מוסקט נמצאו בקברים במצרים העתיקה. הערבים הכירו את התבלין במאה העשירית, ובמאה ה-12 הוא הגיע גם לאירופה. במאה ה-17 אגוז המוסקט היה אחד התבלינים היקרים בעולם, ובתמורה לשלושה אגוזים ניתן היה לקנות פיסת אדמה ליד לונדון. התאווה האירופית לאגוז מוסקט הביאה מגלי ארצות פורטוגזים לאיי בנדה שבאינדונזיה, והפורטוגזים שלטו באיים עד לכיבושם על ידי ההולנדים במאה ה-17.

מתכון - רוטב שמנת ובטטה לפסטה

מצרכים הכנה

1 שמנת מתוקה

1 בטטה קטנה

1 בצל קצוץ

חופן עלי בזיליקום קצוצים

2 שיני שום כתושות

1/2 כפית אגוז מוסקט

מלח פלפל

קולפים את הבטטות ומבשלים במים מומלחים עד שהן מתחילות להתרכך.
חותכים את הבטטה לקוביות.
מטגנים בסיר עם שמן את הבצל עד שמזהיב. מוסיפים את השום וממשיכים לטגן כחצי דקה.
מוסיפים את הבטטה, המוסקט, המלח והפלפל. מערבבים ומועכים חלק מקוביות הבטטות.
מוסיפים את השמנת ומבשלים תוך ערבוב עד לרתיחה. מנמיכים את האש, מוסיפים את הבזיליקום ומבשלים שתי דקות נוספות.

מקורות ומידע נוסף

מאגר הידע