הטבע עשיר בצבעים שמקורם במינרלים וביצורים חיים. תרכובות צבעוניות שמיוצרות על ידי יצורים נקראות צבענים (פיגמנטים). לצבענים שימושים רבים בתעשייה, כגון דיו, צבע, פלסטיק, טקסטיל ומזון. צבענים מופקים בעיקר ממיקרואורגניזמים, למשל חיידקים ופטריות.

מקור התמונה: קמפוס טבע באוניברסיטת תל אביב.
מקור התמונה: קמפוס טבע באוניברסיטת תל אביב. הנתונים מתוך:( Dufossé (2006

דוגמה: הפקת בטא-קרוטן מפטריות

אחד המקורות להפקה בטוחה וזולה של הצבען הצהוב-כתום בטא-קרוטן (β-carotene) הוא פטריית העובש Blakeslea trispora. פטרייה זו נפוצה בטבע על צמחים טרופיים. לפטרייה שני טיפוסים רבייתיים (mating type), בדומה לזכר ולנקבה בבעלי חיים ובצמחים. בתהליך הרבייה של הפטרייה, אחד מהטיפוסים מייצר חומצה טריספורית (trisporic acid), וכאשר שני הטיפוסים מזדווגים, הטיפוס האחר הופך את החומצה הטריספורית לבטא-קרוטן ומפריש אותו בכמויות גדולות. הייצור התעשייתי של בטא-קרוטן בעזרת הפטרייה מתבצע בשני שלבים: בשלב הראשון מספקים לפטריות חומרי הזנה ונותנים להן להתרבות ולהפריש את הצבען, ובשלב השני מסלקים את הפטריות ומנקים את הצבען.

Laurent Dufossé (2006) Microbial production of food grade pigmants. Food Technology and Biotechnology 44(3): 313-321

מאגר הידע