שם עבריקנמון
שם מדעיCinnamomum verum
משפחהעריים
מחזור חייםרב-שנתי
צורת גידולעץ
החלק המשמש כתבליןקליפת הגזע
מקור גיאוגרפיסרי לנקה
קנמון. Cinnamomum verum. מקור התמונה: Köhler's Medizinal-Pflanzen

Cinnamomum verum. מקור התמונה: Köhler's Medizinal-Pflanzen

הקינמון מופק מקליפת הגזע של כמה מיני עצים מהסוג קינמון, אך הקינמון המופק ממין העץ Cinnamomum verum נחשב לקינמון האמיתי. התבלין מופק על ידי גירוד החלק הפנימי של הקליפה, ייבושה וטחינתה לאבקה. שמן קינמון מופק מהעלים ומהענפים. סין, אינדונזיה, סרי לנקה וויטנאם מייצרות 98% מהקינמון בעולם. הקינמון משמש בעיקר לתיבול של עוגות וקינוחים, אך גם לתיבול של בשר ואורז.
הקינמון הוא אחד ממרכיבי הקטורת והוא נזכר בתנ"ך בשיר השירים. שימש בתקופת התנ"ך גם למשיחת מלכים. בעת העתיקה מקורו של הקינמון היה עטוף מסתורין. התבלין היה ידוע ליוונים ולרומאים, אך איש לא ידע מהו הקינמון ומאיפה הוא מגיע. היוונים והרומאים האמינו שטורפים ענקים נשאו אותו מארצות רחוקות בטופריהם כדי לרפד את הקינים ולהאכיל את הגוזלים שלהם, וכי ערבים אמיצים סיכנו את חייהם כדי להשיג את התבלין. אלכסנדר הגדול נתקל בעצי קינמון בדרכו להודו והפריך את המיתוס.
בשנים האחרונות תוארו סגולות רפואיות רבות לקינמון, וכיום נחקרים השימושים האפשריים בתמציות קינמון לטיפול במחלות נגיפיות וחיידקיות וכן בסוכרת ובאלצהיימר.

מתכון - סיידר תפוחים חם

מצרכים הכנה

1 ליטר מיץ תפוחים

2 תפוחים קלופים חתוכים לקוביות

3 מסמרי ציפורן

2 מקלות קינמון שבורים

1 כף סוכר חום

1/2 בקבוק יין אדום

מחממים את כל המרכיבים בסיר במשך חמש עד עשר דקות.
מגישים בכוסות עם מקל קינמון לקישוט.

 


מקורות ומידע נוסף

Biodiversity Library Exhibition- Spices

Encyclopedia of Life

Dugoua JJ, Seely D, Perri D, Cooley K, Forelli T, Mills E, Koren G (2007) From type 2 diabetes to antioxidant activity: a systematic review of the safety and efficacy of common and cassia cinnamon bark.  Canadian Journal of Physiology and Pharmacology 85(9): 837-847

מאגר הידע