עשבי ים הם צמחים בעלי פרחים הגדלים בים באזורי חוף רדודים. תפוצתם משתרעת על פני כל האוקיינוסים. מוכרים היום כ-60 מינים של עשבי ים, המשתייכים ל-4 משפחות עיקריות. 

עשבי ים גדלים בצורות שונות - מקבוצות של צמחים בודדים ועד משטחי "אחו" שמכסים שטחים גדולים של הקרקעית ויוצרים בתי גידול למגוון עשיר של מינים אחרים. בתי גידול אלו מספקים שירותי פרנסה לקהילות רבות לאורך החופים. הם גם מייצבים את הסדימנטים ושומרים על איכות המים. 

גורמים שמשפיעים על תפוצת משטחי עשבי הים הם כמות אור השמש והנוטריינטים, עומק המים, העכירות, המליחות, הטמפרטורה, הזרמים ופעילות הגלים. 

 
ישנם שלושה אזורים נפרדים של עשבי ים באזור האוקיינוס השקט: האזור ההודי-השקט (ליד אינדונזיה, מלזיה ופפואה ניו-גינאה) הים של יפן ודרום-מזרח אוסטרליה.
  • עשבי ים מכסים פחות מ-10% משטח קרקעית הים הרדוד באזורי החופים של העולם, אבל הם אזורי רבייה חשובים למיני דגים בעלי חשיבות מסחרית. לעשבי הים חשיבות גם בהגנה על קו החוף, בטיהור מים, בהטמעת פחמן דו-חמצני ובייצוב הסחופת (סדימנטים).
  • המערכות האקולוגיות של עשבי הים מאוכלסות על ידי מגוון עשיר של מינים, כולל מינים בסכנת הכחדה כגון דוגונגים וסוסוני ים.
  • שטחי עשב ים נמצאים בסכנה כתוצאה מחפירה לצורכי בניית מעגנים ונמלים, מדיג על ידי גרירה, מהפיכת השטחים לאזורי חקלאות ימית, מזיהום חופי ומבירוא ליצירת חופי רחצה ומתקנים תיירותיים. 
סוסון ים מסוג Phycodurus eques

סוסון ים מסוג Phycodurus eques  צילום: Johnny Lye

מאגר הידע