שם עברישום
שם מדעיAllium sativum
משפחהשומיים
מחזור חייםרב-שנתי
צורת גידולגיאופיט
החלק המשמש כתבליןבצל
מקור גיאוגרפימרכז אסיה
שום. Allium sativum. מקור התמונה:  Köhler's Medizinal-Pflanzen

Allium sativum. מקור התמונה:  Köhler's Medizinal-Pflanzen

השום אינו גדל בר, אך ככל הנראה מקורו באזורים ההרריים של מרכז אסיה. פירוש שמו הלטיני (sativum) הוא "מבוית", ואכן השום בוית לפני יותר מ-5,000 שנה. השום מופיע בכתבים שנמצאו במסופוטמיה (3000 לפני הספירה) ובמצרים (2700 לפני הספירה), בספרות רפואית מתקופת יוון העתיקה, בכתבים סיניים משנת 510 לספירה וכן בתנ"ך ובקוראן.
השימוש בשום כתבלין נפוץ ברחבי העולם: באסיה, במזרח התיכון, באזור הים התיכון, במרכז אמריקה ובדרום אמריקה. השום נפוץ גם ברפואה העממית לטיפול במחלות ריאות, בשיעול ובשחפת. במרכז אירופה נהגו להשתמש בשום להרחקת שדים, רוחות וערפדים.
ראשי השום מכילים "שיניים" שעטופות כל אחת במעטפת. הצמח מצמיח פרחים עקרים חסרי עלים שאינם מייצרים זרעים. השום מתרבה רק ברבייה אל-מינית על ידי הנצה של השיניים.
השום מכיל תרכובות גופרתיות בעלות פעילות כנגד חיידקים ופטריות. אליצין (Allicin), תרכובת אורגנית שמופקת מהשום, נמצאה יעילה כנגד חיידקים, פטריות, טפילים וכולסטרול גבוה. השום משמש להפקת חומרים לטיפול בעקיצות חרקים ולאיחוי פצעים.

מתכון - שום אפוי בתנור

מצרכים הכנה

ראשי שום שלמים

1/4 כוס שמן זית

מלח

חותכים כל ראש שום לשניים.
יוצקים על השום שמן זית וממליחים.
מניחים בתבנית ואופים בתנור בחום של 200 מעלות צלזיוס.

את השום האפוי כדאי למרוח על פרוסת לחם טרי.


מאגר הידע