ריבולפאבין (ויטמין B2) משתתף במגוון של תהליכים ביוכימיים בגוף והוא חיוני להפקת אנרגיה זמינה. מזונות עשירים בריבופלאבין כוללים מוצרים מהחי, כגון איברים פנימיים, מוצרי חלב וביצים, וכן פטריות ומוצרים מהצומח, כגון נבטים וסובין. חֶסֶר בריבופלאבין נפוץ בעיקר בקרב צמחוניים או בקרב אנשים שצורכים בשר בכמות מעטה. בנוסף לתפקידו כויטמין, ריבופלאבין משמש גם כפיגמנט צהוב במוצרי מזון כגון רטבים, משקאות וגלידות.
 
בעבר הופק הויטמין בתהליך כימי מורכב של שמונה שלבים.
כיום ניתן להפיק את הויטמין בשלב אחד בלבד של התססה על ידי פטריות. שני מיני פטריות (Eremothecium ashbyii, Ashbya gossypii) מייצרים ריבופלאבין בכמויות גדולות מאוד, ולכן השימוש בהם בתעשייה נפוץ. A. gossypii למשל, מייצר כמות ויטמין הגדולה פי 40,000 מהכמות הדרושה לגדילתו. בתהליך התסיסה מספקים לפטריות חומרי גלם, והן מעבדות אותם ומפרישות גבישים נקיים של ויטמין. בשלב השני של התהליך מפרידים את הגבישים מהפטריות על ידי סרכוז. הפקת ריבופלאבין בתהליך של תסיסה זולה וידידותית יותר לסביבה מהפקה כימית.
מקור התמונה: Wikimedia commons, Sphingomonas
הצבע הצהוב בתרבית השמאלית נובע מיצור ומהפרשה של ריבופלאבין על ידי מיקרואורגניזמים שגודלו על מקור מזון מתאים.

מקורות ומידע נוסף

M. Murugan and J. Albino Wins (2010) Industrial biotechnology- a sustainable future. International Journal of Pharma and Bio Sciences 1(3): 1-3

Shrikant A. Survase, Ishwar B. Bajaj and Rekha S. Singhal (2006) Biotechnological Production of Vitamins. Food Technology and Biotechnology 44 (3): 381–396

מאגר הידע