שם עבריוניל/ שנף
שם מדעיVanilla planifolia
משפחהסחלביים
מחזור חייםרב-שנתי
צורת גידולמטפס
החלק המשמש כתבליןפירות
מקור גיאוגרפימקסיקו
Vanilla planifolia. מקור התמונה: National Museum of Natural History Image Collection, Wood K. R.

Vanilla planifolia. מקור התמונה: National Museum of Natural History Image Collection, Wood K. R.

הווניל, בדומה למיני סחלבים רבים, הוא אפיפיט  – צמח שמטפס על צמחים אחרים מבלי לגרום להם לנזק. הווניל סופג מים מהלחות שבאוויר וקולט חומרי דשן מהצמח שעליו הוא מטפס. מקורו של הווניל ביערות העד של מערב מקסיקו ושל אגן הניקוז הקריבי של גואטמלה, בליז והונדורס.
האצטקים במרכז אמריקה השתמשו בווניל לתיבול משקה השוקולד, שתפקידו היה לעורר את החשק המיני. פירוש השם בספרדית (vaina) הוא תרמיל או נרתיק. בשנת 1519 נפגש הכובש הספרדי קורטז (1547-1485) עם השליט האצטקי מונטזומה 
(1520-1466). הוא ראה שהשליט האצטקי שותה משקה סמיך עשוי קקאו, וניל, דבש ותבלינים נוספים. קורטז טעם מהמשקה,אהב את טעמו והביא אותו לאירופה בשנת 1521.
בטבע מואבק הווניל על ידי מין ספציפי של דבורה שחי רק בבית גידולו הטבעי של הווניל במרכז אמריקה. מגדלים של וניל מאביקים את הצמח באופן ידני בשעות הבוקר, שאם לא כן הפרח נושר לאחר יום אחד ולא מתפתח פרי. הפירות הם תרמילים ארוכים, עמוסים באלפי זרעים זעירים (0.3 מילימטרים) שמבשילים בפרק זמן של חמישה עד תשעה חודשים. לאחר שקוצרים את התרמילים הבשלים, הם עוברים תהליך עיבוד שנמשך ארבעה עד חמישה חודשים נוספים, ובמהלכו הם מיובשים ומותססים כדי לשחרר את הארומה הייחודית של הווניל ולהפיק את תמצית הווניל. באופן טבעי, זרעי הווניל משתחררים מהפרי הבשל שנושר לקרקע, אך הם מסוגלים לנבוט רק בעזרתה של פטרייה שמקיימת איתם יחסי גומלין שיתופיים.
הווניל משמש לתיבול של מגוון מאכלים ומשקאות מתוקים, כגון שוקולד, גלידה ומאפים. הווניל משמש גם בתעשיות הקוסמטיקה, הבשמים והנרות. בשנת 2009 יוצרו בעולם 9.8 מיליוני טונה של וניל. בעבר גידול הווניל נעשה בעיקר במקסיקו ובמדגסקר, וכיום המדינה המובילה בגידול וניל היא אינדונזיה.

מתכון - פנקייק

מצרכים הכנה

 11/4 כוסות קמח

1 כף אבקת אפייה

1 כף סוכר

קורט מלח

75 גרם חמאה מומסת

2 ביצים

כוס חלב

מערבבים את החומרים היבשים. 
בקערה נפרדת טורפים את החמאה והביצים ומוסיפים את החלב ואת תמצית הווניל.
יוצקים את תערובת הנוזלים לתערובת החומרים היבשים ומערבבים בעזרת כף עץ. חשוב מאוד לא לערבב יותר מידי, אפילו אם נותרים מעט גושים קטנים.
משהים את התערובת כחצי שעה.
יוצקים כף מהבלילה למחבת טפלון (לא משומנת). כשמופיעות בועות על פני הפנקייק הופכים אותו. מטגנים חצי דקה נוספת ומוציאים.
מגישים חם עם רטבים כיד הדמיון (שוקולד, מייפל, סילאן) ופירות.

מקורות ומידע נוסף

מאגר הידע