איכות המים
במערכות אקולוגיות טבעיות מים מהווים בית גידול למגוון של יצורים, ואלו מהווים חלק בלתי נפרד ממחזורי החומרים המתרחשים במערכות אלו. חלק מהיצורים האלו, בייחוד חיידקים, יצורים חד תאיים, תולעים טפיליות, פטריות ווירוסים, יכולים לגרום למחלות לאדם ולחי. הקריטריונים לאיכות המים והמדדים שבהם משתמשים למדידת איכות המים, משתנים בהתאם לשימוש שעושים בהם: מים המשמשים לשתיה מחייבים רמות טיהור ואיכות גבוהה ביותר, ולעומת זאת מים בשימוש תעשייתי יכולים להיות באיכות ירודה יותר. איכות מים נקבעת בדרך כלל באמצעות השוואות של המאפיינים הפיזיקליים והכימיקלים של דגימות מים, עם הנחיות ותקנים בין-לאומיים ולאומיים לאיכות מים. תקנים לאיכות מי שתייה מתוכננים כך שיאפשרו הספקה של מים נקיים ובטוחים לשמירה על בריאות הציבור. התקנים בדרך כלל מבוססים על הערכות מדעיות של רמות מקובלות של רעילות עבור גוף האדם במים המשמשים לשתיה ולרחצה.
המחלה | הפתוגן |
---|---|
כולרה | חיידק Vibrio cholerae |
בוטוליזם | חיידק Clostridium botulinum |
טיפוס | חיידק Salmonella typhi |
צהבת מסוג A | וירוס Hepatitis A |
דיזנטריה | חיידק Shigella dysenteriae או אמבה Entamoeba histolytica |
Cryptosporidiosis | פרוטוזואה Cryptosporidium parvum |
שיתוק ילדים (פוליו) | וירוס פוליו |
Giardia | פרוטוזואה Giardia lamblia |