כריך גבינה או שוקולד? טוסט או עוגת דובדבנים? לא משנה מה בחרתם לאכול, סביר שאתם אוכלים חיטה בצורה כזו או אחרת.

התזונה של מרבית האנושות מבוססת על חיטה. החיטה מספקת 20% מהקלוריות שבני האדם בעולם צורכים ומהווה את המרכיב המרכזי בתזונתה של 40% מאוכלוסיית העולם. בכל שנה מייצרים ברחבי העולם 620 מיליון טונות של חיטה.
 
החיטה שאנו מכירים כיום שונה מהחיטה שגדלה בר בטבע והיא עברה תהליך ארוך של ביות. בתהליך ביות החיטה האדם ברר חיטים בעלות תכונות שמתאימות לצרכיו, וכך פיתח זנים חדשים של חיטה שמותאמים לגידול על ידי האדם ואף תלויים באדם לצורך קיומם.
ביות החיטה לפני כ-10,000 שנה הביא למהפכה אדירה בתולדות האנושות. הוא סימן את תחילתה של המהפכה החקלאית, ובזכותו עבר האדם מאורח חיים של צייד-לקט, שנודד ממקום למקום בעקבות מזונו, לאורח חיים ישיב. בזכות ביות החיטה התפתחה החקלאות והתפתחה התרבות החומרית, החברתית והרוחנית שאנו מכירים כיום.
 

תהליך ביות החיטה נמשך אלפי שנים: הוא החל בגידול של חיטת בר תוך ברירה של מגוון תכונות רצויות ונמשך בהתפתחות זנים של חיטה מבויתת ושיפורם עד לקבלת זני התרבות המוכרים לנו כיום. תהליך הביות נמשך למעשה כל הזמן, וגם כיום משתמשים בשיטות מודרניות להמשך שיפור החיטה לצורכי האדם.

החיטה הנפוצה ביותר כיום היא חיטת הלחם (Triticum aestivum), והיא מהווה 95% מצריכת החיטה העולמית. חיטת דורום (Triticum durum) מהווה 5% מתצרוכת החיטה וזנים נוספים מהווים פחות מ-1%.

שדה חיטה. צילום: Neha Viswanathan

שדה חיטה. צילום: Neha Viswanathan


מקורות ומידע נוסף

דניאל זהרי. מוצא החיטים התרבותיות. מתוך: חיטי-בר וחיטים תרבותיות (1970) בעריכת הלל אופנהימר. הוצאת מאגנס, האוניברסיטה העברית.
J Dubcovsky and J Dvorak (2007) Genome plasticity a key factor in the success of polyploid wheat under domestication. Science 316: 1862-1866

Daolin Fu, Cristobal Uauy, Assaf Distelfeld, Ann Blechl, Lynn Epstein, Xianming Chen, Hanan Sela, Tzion Fahima, and Jorge Dubcovsky(2009) A Kinase-START Gene Confers Temperature-Dependent Resistance to Wheat Stripe Rust. Science 323(5919): 1357-1360

JH Peng, D Sun and E Nevo (2011) Domestication evolution, genetics and genomics in wheat. Molecular Breeding 25:281-301

מאגר הידע