שם עבריזנגביל (ג'ינג'ר)
שם מדעיZingiber officinale
משפחהזנגביליים
מחזור חייםרב-שנתי
צורת גידולעשבוני
החלק המשמש כתבליןקנה השורש
מקור גיאוגרפידרום- מערב אסיה
Zingiber officinale. מקור התמונה:  BioLib.cz, Forest & Kim Starr

Zingiber officinale. מקור התמונה:  BioLib.cz, Forest & Kim Starr

הזנגביל הוא עשב רב-שנתי שמתרבה רק באופן אל-מיני ופריחתו נדירה מאוד. הזנגביל תורבת באסיה הטרופית לפני 3,000 שנה. ידוע כי מקורו של הזנגביל הוא בדרום-מערב אסיה, אך הוא לא מוכר בטבע.
קונפוציוס (551¬-479 לפני הספירה), מייסד הפילוסופיה הסינית, נהג לתבל את כל מזונו בזנגביל, כדי להבטיח לעצמו אריכות חיים. התבלין היה מוכר במזרח התיכון ובאירופה עוד לפני עליית האימפריה הרומית, אך האירופאי הראשון שנתקל בזנגביל היה מרקו פולו, בעת שהגיע לסין. הזנגביל היה התבלין האסיאתי הראשון שהגיע לאמריקה במאה ה-16. לאפריקה הוא הגיע הפורטוגזים, והספרדים הפיצו אותו למערב הודו במאה ה-16. הבריטים התחילו להשתמש בתבלין במאה ה-19, בתקופה שבה שלטו באסיה. כיום מגדלים זנגביל ברוב המדינות הטרופיות, בעיקר בהודו, בסין, באינדונזיה, בנפאל, בניגריה ובתאילנד. גידול הזנגביל נעשה על ידי שתילת קנה השורש באדמה למשך חמישה עד שבעה חודשים. קני שורש שנקצרים לאחר תקופה ארוכה יותר (שמונה עד עשרה חודשים) משמשים לתבלין המיובש.
אפשר להשתמש בשורש הזנגביל במגוון של דרכים: טרי, מיובש, מיובש ומסוכר, כסירופ, כשמן אתרי וכתבלין טחון. הזנגביל נפוץ מאוד כתבלין בעיקר במטבח ההודי. הזנגביל מהווה את הבסיס למשקה ג'ינג'ר אייל ולתה. לזנגביל מקום חשוב ברפואה ההודית העממית (איורוודה), ובקרב יהודי תימן מקובל שהזנגביל עוזר לטיפול בבעיות ראייה, לטיפול בשיעול ובליחה ולהגברת האון הגברי.

מתכון - כנפי עוף ברוטב ג'ינג'ר וסויה

מצרכים הכנה

1 קילו כנפי עוף

1/3 כוס שמן שומשום

3 כפות דבש

2 שיני שום כתושות

200 גרם שורש זנגביל טרי מגורר

1/2 לימון סחוט

3 כפות רוטב סויה

מלח פלפל

מערבבים את כל המצרכים למעט כנפי העוף בקערה גדולה.
מוסיפים את כנפי העוף לקערה, מערבבים עד שהכנפיים עטופות ברוטב.
מכסים ומשהים במקרר לפחות שעתיים.
אופים כחצי שעה בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות צלזיוס
מעבירים את התנור למצב גריל ומחממים חמש דקות נוספות.
מגישים חם.

מאגר הידע