אחת מהמערכות האקולוגיות שנפגעו באופן החמור ביותר מפלישה ביולוגית בארצות הברית נמצאת בקליפורניה. מפרץ סן פרנסיסקו, שפך נהר שמוגן מהפעילות של האוקיינוס השקט, שונה באופן קיצוני על ידי מינים פולשים שהתיישבו בו במהלך 130 השנים האחרונות. המפרץ היה פעם שטח דיג עשיר לשלל יקר ערך כמו צדפות, חסילונים, דגי סלמון וסרטנים. כיום, בגלל המינים החדשים, מספרם של המינים המקומיים של המפרץ קטן מאוד.
השינוי של המפרץ הוא תוצאה של גורמים רבים. ב-1899, אחרי השלמתה של מסילת הרכבת חוצת היבשת, רכבות הביאו צדפות מהחוף המזרחי למפרץ לצורכי גידול. הצדפות לא הצליחו להסתגל לביתן החדש, אבל יצורים אחרים שנסעו במשלוחי הצדפות שגשגו. ככל שאוכלוסיית קליפורניה גדלה והדרישה לשטח גברה, תשטיפים מחקלאות ומזהמים תעשייתיים דרדרו את המערכת ואפשרו למינים פולשים להתחרות ולדחוק את המינים המקומיים שסבלו מעקה.

סן פרנסיסקו היא נמל בין-לאומי משגשג, המקבל משלוחים מרחבי העולם כולו, כולל יצורים הנישאים במי נטל של אוניות. ב-1985 הופיע בחלק העליון של המפרץ מין של צדפה אסייתית. מקור הצדפה הוא כפי הנראה בלרוות שהגיעו במי הנטל של אוניית מטען. כיום קרקעית המפרץ מכוסה בצדפות, ובכמה מקומות אפשר למצוא יותר מ-10,000 צדפות במטר רבוע. צדפות אסייתיות אוכלות את מקור המזון של דגי הסלמון והבס, המשתמשים במפרץ כאזורי גידול לצעירים. אם לא די בכך, ב-1990 נמצא בדרום המפרץ פולש נוסף – הסרטן האירופאי הירוק. זהו מין של סרטן קטן הניזון מצדפות. מאז הגעתו התפשט הסרטן ברחבי המפרץ. מינים זרים של הידרוזואות ניזונים מלרוות של סרטנים ומסרטנים קטנים אחרים שמסתמכים על אזורי גידול הצעירים במפרץ. הגידול המהיר בנוכחותם של מינים פולשים אלו ואחרים היא מוקד לדאגה סביבתית בגלל ההשפעות השליליות הגדולות על צדפות ועל חסרי חוליות מקומיים אחרים.

כיום גדלים במפרץ יותר מ-200 מינים זרים של בעלי חיים. רבים מהמינים הגיעו בדרך מפתיעה: הם הובלו באצות שעוטפות פיתיונות לדיג שמקורו באזורי חוף אחרים. חשופיות ים מניו זילנד ומדוזות מהים השחור הן רק חלק ממינים חדשים שהגיעו לאחרונה והצטרפו ל"גן החיות הזרות" של המפרץ. כתוצאה מכך, בתי הגידול לצעירים של המפרץ הפכו לפחות יצרניים, הערך המסחרי שלהם ירד ומינים מקומיים חשובים מבחינה אקולוגית דעכו.

מינים זרים המגיעים בצמדת ים על גוף אונייה. צילום: Andrew N. Cohen מקור: Guide to the Exotic Species of San Francisco Bay

מינים זרים המגיעים בצמדת ים על גוף אונייה. צילום: Andrew N. Cohen מקור: Guide to the Exotic Species of San Francisco Bay

דפים אלו הם חלק מהערכה להסברת חשיבות אזורים לגידול ורבייה ימיים. לדף הבית של הערכה לחצו.
הערכה פותחה על ידי ה-Ecological Society of America.

אופן ציטוט הערכה

Ecological Society of America. 2010. Communicating Ecosystem Services Toolkit: Marine Nurseries Presentation Aids. Online at www.esa.org/ecoservices. תרגום ועיבוד: קמפוס טבע, אוניברסיטת תל אביב, 2011. ברשת - http://earthweb.tau.ac.il/?cmd=gallery