המסרים העיקריים המובאים להלן הם עובדות נבחרות על אזורי רבייה וגידול ימיים, המיועדות לקהל הכללי. אתם מוזמנים לבחור מהעובדות ולהתאימן לקהל היעד שלכם, או להשתמש בהן כמדריך למצגות. באפשרותכם להתייחס גם לדף העובדות.

הגדרת הבעיה

אזורי רבייה וגידול ימיים מספקים שירותי מערכת אקולוגית חיוניים לאוקיינוסים ולאדם. אזורי הרבייה והגידול מאפשרים ליצורים ימיים רבים לשרוד, הם הכרחיים לשימור התפקוד של מערכות החוף ותומכים ביצרנות מתמשכת של דגה לצורכי מסחר ופנאי. למרות זאת, אזורי רבייה וגידול ימיים הם בין בתי הגידול המאוימים ביותר על פני כדור הארץ.

עובדות על אזורי רבייה וגידול ימיים

• קיימים סוגים שונים של אזורי רבייה וגידול ימיים. הם כוללים שפכי נהרות, גדות רדודות, יערות מנגרובים, יערות חוף ובתי גידול לחים, כרי עשב ים, שוניות אלמוגים וסלעים, הרים תת-ימיים ואפילו אזורים יציבים באוקיינוסים כמו ים סרגאסו (באוקיינוס האטלנטי).
  • בתי גידול לצעירים מספקים מקום מחיה הכרחי לביצים, לפגיות (לרוות) ולצעירים של הרוב המכריע של יצורי הים – אלו שחיים בחוף ואלו שחיים בים הפתוח. אזורים אלו מספקים מזון, מחסה, מרחב ודרכי מעבר בין בתי גידול שונים.
  • בסביבות ימיות כל בתי הגידול מחוברים זה לזה – ומים הם המחבר הראשי. זרמים והיצורים הניידים עצמם יוצרים את החיבור בין בתי גידול כמו שוניות אלמוגים ואזורי רבייה וגידול ימיים לבין המקומות שאליהם בעלי חיים מגיעים כדי לאכול או להתרבות.
  • האוקיינוס ובתי הגידול של החוף מחוברים באופן שלא ניתן לניתוק גם ליבשה. אזורי רבייה וגידול ימיים רבים, כמו שפכי נהרות, קשורים ליבשה ומושפעים במידה רבה מהשימוש בקרקע ומהשינוי של בתי הגידול היבשתיים.
  • אזורי רבייה וגידול ימיים מספקים לאדם שפע של שירותי כלכלה, בריאות ופנאי. דיג מסחרי ודיג לקיום אישי, דיג בשעות הפנאי ותיירות בחופים – כולם תלויים באופן משמעותי במינים ימיים שמסתמכים על אזורים אלו לרבייה ולגידול צעירים.

הבעיה

• אזורי רבייה וגידול ימיים בעולם כולו נמצאים בסכנת קיום, ולכך אחראים גורמים רבים החוברים יחדיו: אובדן של בתי גידול כתוצאה מפיתוח החופים, דישון יתר וזיהום על ידי רעלים, עלייה העכירות כתוצאה מסחף, הטיה של מים מתוקים מהאזורים של שפכי נהרות לשימושים אחרים, פלישות של מינים זרים ושינויי אקלים עולמיים. גורמים אלו כולם מחלישים את הבריאות של אזורי הרבייה והגידול ופוגעים בשירותי המערכת האקולוגית ההכרחיים שהם מספקים.
  • הרס של אזורי רבייה וגידול ימיים הוא בעל השלכות על כלל מארג המזון הימי, ובכלל זה גם שוכני אוקיינוס כריזמטיים כמו לווייתנים, דולפינים וצבי ים, וגם שוכני יבשה כמו בני אדם.
  • אובדן של מיני מפתח מאזורי רבייה וגידול ימיים גורם לתגובת שרשרת של השפעות שליליות על המערכת האקולוגית ,שיכולות לגרום לפגיעה במערכת, לירידה ביצרנות ואפילו לקריסת המערכת האקולוגית כולה.
  • אף על פי שאזורי רבייה וגידול ימיים הכרחיים לרבייה של מינים ימיים רבים, סוגים רבים של האזורים האלה אובדים או נהרסים מדי יום. הדבר מוביל לפגיעה במינים החשובים מבחינה כלכלית ולפגיעה בבריאות של צמחים ובעלי חיים במערכות האקולוגיות החופיות.
  • יותר ממחצית מבתי הגידול הלחים בארצות הברית נהרסו. חלק גדול מהם הם אזורי חוף המתפקדים כאזורי רבייה וגידול ימיים.
  • במפרץ מקסיקו לבדו נעלמים מדי שעה בתי גידול לחים בגודל של מגרש פוטבול.
  • שפכי נהרות, החשובים מבין כל אזורי הרבייה והגידול הימיים, עוברים שינוי הדרגתי כתוצאה מהסטה של זרימת המים ומזיהום.
  • שוניות, כרי עשב ים ואזורים חשובים אחרים המשמשים כ"פעוטונים" ממשיכים להיפגע כתוצאה מדיג יתר, זיהומים ממקור יבשתי, תיירות בלתי-מקיימת ופיתוח חופים שאינו מבוקר כראוי.

ערך לענף הדיג ולתיירות

• הרוב המכריע של מינים ימיים שהם מטרה לדיג מסחרי או קיומי מסתמכים על אזורי רבייה וגידול ימיים עבור הצעירים שלהם.
  • ענפי הדיג המסחריים ביותר כגון אלו של סרטנים ומיני צדפות, מסתמכים על בתי גידול לא פגועים. ב-1999 היה יבול ענף הדיג העולמי יותר מ-70 מיליון טון – ורוב התוצרת נתמכה על ידי אזורי הגידול לצעירים.
  • ענף הדיג הנסמך על החופים בארצות הברית מוערך ב-111 מיליארד דולר, והוא מספק כ-1.5 מיליון מקומות עבודה. רוב מיני הדגים וחסרי החוליות הקשורים לענף מסתמכים על אזורי רבייה וגידול ימיים.
  • ספורט הדיג הימי הוא עסק נרחב בחלקים רבים בעולם. בארצות הברית לבדה יותר מ-17 מיליון אנשים נוטלים חלק בדיג ימי בשעות הפנאי והם מייצרים הכנסות בשווי של מיליארדי דולרים. הרוב המכריע של הדגים הניצודים נסמכים על אזורי רבייה וגידול ימיים. מחזור הכספים של ענפי דיג המתבססים על שוניות האלמוגים לבדן הוא יותר מ-100 מיליון דולר בשנה.
  • תיירות בלתי-מבוקרת היא האחראית לדעיכתן של הסביבות אשר משכו את התיירים מלכתחילה.
  • התיירות ברחבי העולם היא כנראה התעשייה הרווחית ביותר בעולם; תיירות חופים היא הענף המתפתח בצורה המהירה ביותר.
  • דרישת רוב ענפי התיירות היא לביומים עשירים ומגוונים כמו שוניות האלמוגים, שמספקות אזורי רבייה וגידול ימיים אך גם תלויות בבתי גידול ימיים אחרים.
  • התיירות המבוססת על שוניות ב-Florida keys שבפלורידה מגלגלת למעלה מ-1.2 מיליארד דולר. בהוואי ההכנסה השנתית ברוטו משמורת טבע אחת של שונית אלמוגים שגודלה כ-1.3 קמ"ר היא יותר מ-8.6 מיליון דולר בשנה.

המחיר של הרס אזורי הרבייה והגידול הימיים

• ממשלת ארצות הברית מעריכה שהרס של שפכי הנהרות בין השנים 1954 ל-1978 עלה למשלמי המיסים 200 מיליון דולר בשנה.
  • כאשר אזור של גידול לצעירים אובד או מידרדר, שיקומו יקר בצורה קיצונית, קשה ולרוב בלתי-אפשרי.
  • העלות של שיקום המערכת האקולוגית של מישורי העשב של ה-cordgrass (Spartina) ב-Everglades שבארצות הברית צפויה להגיע לעשרות מיליארדי דולרים.
  • רבים מאזורי הרבייה והגידול הימיים יכולים להיות בעלי ערך עצום בעתיד. הם תומכים במינים שעשויים להתגלות כבעלי ערך בתעשיית התרופות והמזון, או מפני שהם תומכים במינים או בסוגים של בתי גידול שיהפכו לנדירים או שיהיו בסכנת הכחדה בעתיד. העלויות של אובדן אזורים אלו תהיינה משמעותיות מבחינה כלכלית, סביבתית וחברתית.

דפים אלו הם חלק מהערכה להסברת חשיבות אזורים לגידול ורבייה ימיים. לדף הבית של הערכה לחצו.
הערכה פותחה על ידי ה-Ecological Society of America.

אופן ציטוט הערכה

Ecological Society of America. 2010. Communicating Ecosystem Services Toolkit: Marine Nurseries Tool kit. Online atwww.esa.org/ecoservices. תרגום ועיבוד: קמפוס טבע, אוניברסיטת תל אביב, 2011. ברשת - http://earthweb.tau.ac.il/?cmd=gallery